08.02.2022

Kā ietaupīt naudu, nepazaudējot draugus?

 

Ja Tev ir izveidojušies parādi un centies sakārtot savas finanses, tad ir iespējams, ka rodas neērtas situācijas ar draugiem. Tagad, kad Tavs budžets ir pieticīgs vai pat stipri ierobežots, Tu acīmredzot nevari apmeklēt veikalus, kafejnīcas, kino vai citas izklaides iestādes kopā ar draugiem tik bieži kā agrāk. Ar iziešanu sabiedrībā, protams, saistās izdevumi, bet kā no tiem atteikties tā, lai saglabātu draugus?

1. Nekautrējies un esi godīgs

Esi nonācis parādos, jo zaudēji darbu? Vai ilgstoši slimoji? Jeb vienkārši pieņēmi nepareizus lēmumus? Nav svarīgi, kādu iemeslu dēļ pasliktinājās Tavs finansiālais stāvoklis, galvenais ir tas, ka Tu aktīvi risini šo problēmu. Visvieglāk ir būt godīgam pret draugiem un atzīt, ka šobrīd Tev ir ierobežots budžets. Labi draugi sapratīs, reizēm pat palīdzēs, dodot padomu, kā labāk ietaupīt, vai sniedzot informāciju par pelnīšanas iespējām.

2. Piedāvā alternatīvas

Ja Tu nevari pavadīt laiku kopā ar draugiem, tā kā esat pieraduši, tad meklē lētākas vai pat bezmaksas izklaides iespējas. Naudas trūkumam nevajadzētu traucēt satikšanos ar draugiem. Ar savu iniciatīvu Tu parādi, ka esi joprojām ieinteresēts pavadīt laiku kopā. Ja meklē, tad vienmēr var atrast, ko darīt: galda spēles, grāmatu klubs, muzeja apmeklējums bezmaksas dienās, publiski koncerti, sporta spēles parkā, pārgājiens dabā, pikniks vai filmas skatīšanās mājās, kad katrs atnes kaut ko dzeramu un ēdamu.

3. Uzsāciet kopīgu projektu

Fotoalbuma meistarošana no nulles vai cits rokdarbs, kopīga trenēšanās kādām sacensībām, palīdzēšana mājokļa remontā, veco mēbeļu restaurēšana, brīvprātīgo darbs patversmē vai zooloģiskajā dārzā – ir daudz iespēju kopīgi paveikt kaut ko lielu. Te ir spēkā arī noteikums – jo vairāk darīts ar savām rokām, jo mazāk naudas iztērējas un interesantākas ir kopīgās atmiņas.

‎4. Meklē jaunus draugus

Neatkarīgi no tā, vai Tava finansiālā stāvokļa dēļ kontakti ar pašreizējiem draugiem paliek tādi kā līdz šim vai pārtrūkst, centies atrast cilvēkus, kuru tērēšanas paradumi ir līdzīgi tavējiem. Tādā veidā ir vieglāk atrast kopīgas nodarbes un turēties uz nospraustā ceļa. Komunikācija ar cilvēkiem, kuriem ir līdzīgi mērķi, palīdz samazināt ikdienas spriedzi. Daloties ar kādu pieredzē, ir vieglāk paturēt prātā uzstādīto mērķi.