05.04.2022

Septiņas finanšu kļūdas, ko pieļauj pāri

 

Viens no lielākajiem strīdu iemesliem pāru attiecībās ir, protams, nauda. Diskusijas par to kļūst ļoti karstas pēc kopdzīves uzsākšanas. Zināmā mērā, naudas lietas ir vieglāk pārvaldīt esot vienam – pats pelnu, pats tērēju, pats par sevi atbildu. No otras puses, dzīvojot kopā ar savu mīļoto, samazinās vairāki izdevumi (pārtika, komunālie izdevumi u.tml.). Tik pragmatiska iemesla dēļ, protams, nopietnas attiecības uzsāk tikai daži. Bet, vērojot cilvēkus mums apkārt, šim un daudziem citiem praktiskiem ar naudu saistītiem jautājumiem attiecībās nepievērš uzmanību tikmēr, kamēr tie sāk izraisīt problēmas.

Šīs ir 7 finanšu kļūdas pāru attiecībās, kuru graujošā ietekme var sniegties tālāk par naudas maku, ja tās netiek risinātas laicīgi.

1. Tiek dāvinātas pārāk dārgas dāvanas

Reizēm aiz lielas mīlestības tiek dāvinātas tādas dāvanas, kuras “nogāž no kājām” ne tikai dāvanas saņēmēju, bet “sažņaudz” arī dāvinātāja bankas kontu. Jā, kāda dāvana ir dārgāka nekā cita, bet, ja katra uzmanības apliecināšana prasa no tevis prāvu summu, tad uz šādu dzīvesveidu vajag paskatīties kritiski. Vai labāk nebūtu vienoties par samērīgāka budžeta dāvanu politiku un atlikušo summu ieguldīt kopīgas dzīvesvietas iekārtošanā vai sapņu īstenošanā?

2. Netiek noteikti pienākumi un tiesības

Ja naudas tēmas attiecību sākumā ir vēl tabu, tad attiecībām veidojoties, vajadzētu sākt vienoties, kādus izdevumus katrs sedz un kas katram pieder. Šķiršanās nav vienīgais aspekts, kas ietekmē tavu un ģimenes iztiku. Viena puse var zaudēt darbu, ilgstoši saslimt, ciest nelaimes gadījumā vai pat nomirt. Ja parādās smagi apstākļi, tad sāpīgi liek just arī visas tās tēmas, par kurām pāris nav vienojies, piemēram, kuram pieder dzīvesvieta, mašīna un cits īpašums, un kurš cik lielā apmērā atbild par finanšu pienākumiem. Vadieties pēc savām iespējām un vajadzībām, un nosakiet savas atbildības jomas. Uzskatiet šo apspriedi par svarīgu daļu no rūpēm par otru. Tu taču nevēlies, ka mīļotais cilvēks nonāktu grūtībās, ja ar tevi kas notiek.

3. Nauda tiek likta kopā

Ir daudz pāru, kuri visu nopelnīto naudu nogulda kopējā kontā. Dažreiz šim nolūkam ir atvērts atsevišķs konts, citreiz – uz viena cilvēka vārda. Tā nav laba doma ne vienā, ne otrā gadījumā. Noliekam uz brīdi pie malas iespējamo šķiršanos un krāpšanu un skatāmies nākotnē no svarīgāku tēmu viedokļa. Kas būs tad, ja viens vai otrs stipri nokļūdās, veicot maksājumus? Vai tad, ja kāda trešā persona piekļūst pie konta? Ja konts ir uz viena cilvēka vārda un viņš maksā visus ģimenes izdevumus, tad nākotnē viņam ir grūtāk paņemt kredītu uz sava vārda. Katrā gadījumā, 100% kopējs naudas maks apdraud abu pušu finansiālo brīvību, kas ir ļoti bīstami ārkārtas situācijās.

4. Netiek apspriesti kredīti

Uzsākot attiecības, vienam vai abiem var būt jau iepriekš paņemti kredīti. Lai tas būtu mobilā telefona līzings vai mājokļa kredīts, iesakām, uzsākot kopdzīvi, pārskatīt abu finanšu pienākumus ar domu, kā tie ietekmē ģimenes budžetu gan īslaicīgi, gan ilgākā laika posmā. Šī zināšana ir īpaši svarīga tad, ja tiek plānots ņemt kredītu kopējas automašīnas vai mājokļa iegādei. Lēmums par aizņēmumu ir jāpieņem pārdomāti un ievērojot savas iespējas, jo esošie kredīti ievērojami ietekmē šo lēmumu. Tikpat nopietni ir jāattiecas pret kopēja kredīta ņemšanu. Kaut gan pašreiz mīlestība ir stipra, drošības labad noslēdziet oficiālu dokumentu, kur ir noteikts, kura kredīts tas ir un kurš ir atbildīgs par tā samaksu.

5. Tiek kritizēti otra izdevumi

Mēs visi tērējam – kurš apdomāti, kurš paviršāk. Otra cilvēka tērēšanas pieradumu kritizēšana rada vairāk problēmu nekā risinājumu. Labāks risinājums būtu noteikt kopējos mērķus ģimenes budžetam un katra lomu tajā, lai tos sasniegtu. Kad esat aprēķinājuši summu, kāda vajadzīga ģimenes ikmēneša īslaicīgo un nākotnes vajadzību segšanai, katrai pusei varētu palikt summa, kuru izlietot pēc saviem ieskatiem.

6. Finanses tiek slēptas

Diezin vai otram tiek dota atskaite par katru kafijas krūzīti un bikšu pāri, bet problēmas sākas tad, ja bez otra ziņas izdod lielāku naudu vai paņem kredītu. Zināmos gadījumos problēmas var radīt arī papildus ienākumi. Katrās attiecībās un ģimenē ir savs veids, kā finanses tiek organizētas, bet, ja kāds sāk slēpt savus ienākumus un izdevumus, tad var rasties nopietnas uzticības problēmas. Sliktākajā gadījumā viena puse var nonākt situācijā, kurā ir jāuzņemas sveši izdevumi.

7. Nav rezerves plāna

Esot attiecībās un dzīvojot kopā, izveidojas simbioze, kas vienlaikus var būt gan pozitīva, gan negatīva. Pozitīvi ir tas, ka, pateicoties vairākiem ienākumu avotiem, izdevumi ir sadalīti, un ģimenes finansiālais stāvoklis - drošāks. No otras puses, izveidojas atkarība vienam no otra, kas var kļūt par mīnusu, ja pāris nav izveidojis rezerves plānu. Piemēram, kas notiek tad, ja saplīst ledusskapis vai mašīna? Vai ir naudas rezerves šādiem ārkārtas gadījumiem? No kā ģimene dzīvo, ja viens no laulātajiem zaudē darbu? Vai būtu prātīgi investēt jeb meklēt citu pasīvu ienākumu avotu?

Visi šie septiņi jautājumi ir svarīgi veselīgu attiecību un ilgtspējīga ģimenes budžeta veidošanai. Tātad apvienojiet patīkamo ar lietderīgo un romantiskās noskaņās apspriediet savu attiecību finansiālo nākotni.