17.05.2022

Pārkreditācija - palīgs naudas lietu kontrolē

 

Kādas bija Tavas jaunā gada apņemšanās? Vai apsolījies vairāk taupīt un mazāk tērēt? Ja vēlējies sākt kontrolēt savas naudas lietas, tad TF Bank iesaka sākt ar esošo saistību un izdevumu pārskatīšanu un samazināšanu.

Ja Tavi ikmēneša izdevumi ietver patēriņa kredīta un kredīkartes tēriņu atmaksu, kā arī maksājumus par nomaksas pirkumiem vai ātrajiem kredītiem, tad noteikti Tu par katru maksā arī procentus un, iespējams, arī administrēšanas maksu un citus maksājumus. Šādas saistības saprātīgi ir apvienot un pārkreditēt - tas nozīmē, ka visi daudzie kredīti tiek apvienoti vienā – ar vienu mēneša maksājumu un attiecīgi arī tikai vienu procentu maksājumu.

Kas ir pārkreditācija?

Daudzi nezina, ko tieši nozīmē pārkreditācija jeb refinansēšana, tāpēc mēģināsim vienkāršiem vārdiem paskaidrot, kā tas darbojas: lai pārkreditētu jeb refinansētu esošos aizdevumus, klients noslēdz jaunu kredīta līgumu ar jauno kredīta devēju par visu iepriekšējo kredītu kopējo summu un turpmāk atmaksā tikai šo jauno kredītu. Citiem vārdiem sakot, visi līdzšinējie kredīti apvienojas vienā jaunā. Vecie kredīti tiek atdoti pirms termiņa. Tagad klients atmaksā tikai vienu kredītu ar tā procentiem.

Pārkreditācijas plusi

Tā kā tagad Tu atmaksā tikai vienu kredītu ar tā procentiem, Tavs mēneša maksājums ir mazāks. Ir taču vienkāršāk izsekot vienam maksājumam nekā daudz dažādiem, turklāt arī katrs pārskaitījums uz citu banku parasti ir par maksu. Vienlaikus pārkreditācija palīdz Tev uzlabot savu finansiālo situāciju arī tādā ziņā, ka vari izvēlēties jaunu, sev ērtu atmaksas grafiku. Vēl ir viens aspekts, par ko daudzi neiedomājas – ja Tu esi ieplānojis tuvākajā nākotnē ņemt hipotekāro kredītu jaunam mājoklim, tad viens kredīts nozīmē daudz labāku kredītvēsturi nekā daudz dažādi.

Pārkreditācijas piemērs

To, kādā veidā pārkreditācija palīdz ietaupīt, nodemonstrēsim ar piemēru.

Pieņemsim, ka Jānim ir trīs aizņēmumi:

  • 1000€ ar likmi 26,70% gadā
  • 2000€ ar likmi 15,90% gadā
  • 1000€ ar likmi 23,90% gadā

Ar šādiem saistību atlikumiem Jānis procentos vien gadā nomaksās vairāk nekā 800 euro; šai summai, protams, jāpieskaita dažādas komisijas un administrēšanas maksas, kuras daudzi kreditori mēdz piemērot. Lai optimizētu savu kredītu apkalpošas izmaksas, Jānim vajadzētu izpētīt tirgū pieejamoe kredītu piedāvājumus un izvēlēties to, kuram ir vismazākie procenti pie vēlamā perioda uz visu kopējo summu. Piemēram, ja Jānis šīs saistības pārkreditē ar 4000 eiro kredītu ar likmi 14,9%, tad procentu ietaupījums vien pārsniegs 200 euro gadā.

Piemērs, protams, ir stipri vienkāršots, jo tā mērķis bija tikai parādīt kā viens kredīts var būt izdevīgāks nekā vairāki (īpaši, ja starp tiem ir arī kāds ātrais kredīts). Taču jāatceras, ka zemi procenti paši par sevi vien vēl neko nenozīmē. Izvēloties izdevīgāko pārkreditācijas vai kredītu apvienošanas risinājumu, jāpievērš uzmanība kopējām izmaksām, jo var gadīties, ka bez procentiem vēl jāmaksā arī citi maksājumi. Tikai tādā veidā ir iespējams adekvāti salīdzināt dažādos kredītu piedāvājumus un visā reklāmu mudžeklī atrast labāko.