20.10.2022

Negaidīts dzīves pavērsiens. Ko darīt?

 

Ilgi sapņoji par savu īpašumu, jaunu auto vai mājokļa remontu? Šādu sapņu piepildīšanai, un dzīves attīstīšanai bieži vien ir nepieciešama neliela palīdzība – naudas aizdevums jeb kredīts. Uzņemoties kredītsaistības, protams, ka ikviens rīkojas atbildīgi un sedz savas saistības regulāri, taču dzīve ir pilna neplānotu pavērsienu, tāpēc būtiski apzināties, kā rīkoties neparedzētās situācijās.

Sāc ar to, ka apzinies, ka neesi vienīgais, kuram gadījusies konkrēta vai līdzīga problēma un paturi prātā, ka viss ir atrisināms rīkojoties pārdomāti un efektīvi.

 

Risinājuma meklēšana situāciju uzlabo, izvairīšanās – to pasliktina

Tas izklausās pārāk vienkārši, taču vairums ārkārtas situācijās iestigušo, kļūdās attiecībā tieši uz šo vienkāršo nosacījumu. Sakārtot saistības ir atbildīgu kreditoru interesē tikpat ļoti, cik grūtībās nonākušo klientu.

Tādēļ vispirms par finanšu grūtībām jāinformē kreditors. Nevajag baidīties spert šo pirmo soli, jo tā rīkojusies ikviena atbildīga persona, kura atradusies šādā situācijā. Balstoties uz darba pieredzi, mēs varam nekavējoties izvērtēt konkrēto situāciju un piedāvāt dažādas iespējas un risinājumus, kā to atrisināt. Izplatītākais risinājums ir kredītbrīvdienas vai kredīta atmaksas perioda pagarināšana. Daudzi pakalpojumu sniedzēji (piemēram, mobilo sakaru operatori) problēmu gadījumā klientiem ļauj atmaksāt rēķinu pēc atmaksas grafika. Galvenais ir neignorēt problēmu, jo tas situāciju tikai pasliktinās. Lai saprastu lietas būtību, piemēram, pirmais solis no bankas puses saistību nepildīšanu gadījumā – konta bloķēšana, kas ievērojami apgrūtina ikviena ikdienu.

 

Lūdz pēc padoma

Latvijā ir daudz izglītotu parādu konsultantu, kuru darbs ir atbalstīt un konsultēt nelaimē nokļuvušos. Palīdzību vari meklēt arī pašvaldībās – tām ir savi parādu konsultanti, kā arī padomu iespējams meklēt pie mums. Ja paredzamas ilgstošas finanšu grūtības, parādu konsultanti arī var dot labus padomus, kā prasmīgi ierobežot savus un ģimenes tēriņus līdz brīdim, kad problēmas ir atrisinātas.

 

Kopsavilkumā, ja ir radušās finanšu problēmas, rīkojies šādi:

  1. saglabā mieru;
  2. runā ar kreditoru;
  3. lūdz padomu un sagatavo konkrētu darbību plānu;
  4. ievēro plānu un atrisini problēmu.