17.11.2022

Kā uzlabot savu kredītreitingu?

 

Labs kredītreitings ir galvenais kritērijs uz kuru tiek balstīta klienta novērtēšana kredīta piešķiršanai. Ņemot vērā šo reitingu, TF Bank sagatavo personīgu piedāvājumu katram klientam. Klients ar labāku kredītreitingu var aizņemties lielāku naudas summu, saņemt izdevīgāku procentu likmi un elastīgāku atmaksas termiņu. Šie ir galvenie iemesli, kāpēc šodien ir jādomā par savu kredītreitingu. Pat ja tuvākajā laikā neplāno ņemt kredītu, iesakām veltīt laiku un pūles kredītreitinga uzlabošanai, lai vajadzības gadījumā tas netraucētu piepildīt Tavas vēlmes.

Katra finanšu iestāde nosaka klienta kredītreitingu, izmantojot savus modeļus un algoritmus, bet, lai gūtu labāku priekšstatu par to, kurai klientu kategorijai piederi Tu, vari izmantot Creditinfo bezmaksas pakalpojumu un iepazīties ar savu kredītvēsturi.

Lai būtu vēl vieglāk saprast kā kredītreitings ietekmē aizdevuma saņemšanas iespējas, mēs piedāvājam aplūkot divus piemērus. Pirmais ir klients ar ideālu kredītvēsturi, kurš vēlas aizņemties 3000 EUR uz 36 mēnešiem. Viņa ikmēneša maksājums būs 101,78 EUR, gada procentu likme - 4,90%, mēneša līguma administrēšana maksa - 0,4%, kopējā procentu likme - 14,39% un kopējā summa atmaksai visā aizdevuma līguma periodā – 3664,01 EUR.

Otrs ir klients ar sliktāku kredītreitingu, kurš arī vēlas aizņemties 3000 EUR uz 36 mēnešu termiņu. Viņa ikmēneša maksa būs 110,07 EUR, gada procentu likme - 10,9%, mēneša līguma administrēšanas maksa - 0,4%, kopējā procentu likme - 20,9% un kopējā summa atmaksai visa aizdevuma līguma periodā - 3962,67 EUR. 

Kā redzams, klients ar labu kredītvēsturi, aizņemoties 3000 EUR uz 36 mēnešiem, samaksās gardīz par 300 EUR mazāk, nekā klients ar sliktāku kredītreitingu. Lai ar Tevi tā nekad negadītos, mēs esam apkopojuši piecus ieteikumus, kuri palīdzēs uzlabot vai saglabāt lielisku kredītreitingu. Svarīgi atcerēties, jo stingrāk tiks ievēroti šie ieteikumi, jo labāka būs Tava kredītvēsture.  

 

  • Laicīgi apmaksāti rēķini. Tas ir viens no svarīgākajiem kritērijiem kredītspējas novērtēšanā. Pat viena eiro nokavēti maksājumi par mobilo sakaru pakalpojumiem vai elektrību var ietekmēt Tavu kā kredītņēmēja reputāciju. Ja iespējams, noslēdz automātiskās apmaksas līgumus, vai izvēlies vienu dienu mēnesī, kad apmaksā visus rēķinus. Tas padarīs Tavu rēķinu apmaksu par ieradumu, un Tu nekad nenokavēsi maksāšanas termiņu.
  • Oficiāli un stabili ienākumi. Ir svarīgi, lai Tavi ienākumi būtu oficiāli. Tas ir vienīgais veids, kā mēs varēsim sniegt Tev aizdevuma piedāvājumu. Vēl viens ļoti svarīgs kritērijs ir ienākumu stabilitāte. Tas ne tikai ietekmē Tavu kredītreitingu, bet ir ļoti svarīgs aspekts, kas jāņem vērā pirms aizņemšanās. Svarīgi izvērtēt, vai Tavi ienākumi ir stabili, kā tie varētu mainīties nākotnē. 
  • Savlaicīgas kredīta vai mājokļa kredīta iemaksas. Iepriekš pienākušo vai pašreizējo saistību atbildīga izpilde būtiski pozitīvi ietekmē kredītspēju. Jau izveidotā reputācija ļauj iegūt labākus nosacījumus, piesakoties patēriņa kredītam.
  • Mazs kredītu pieprasījumu skaits. Pārāk bieži kredītu pieprasījumi negatīvi ietekmē Tavu kredītreitingu. Iesakām ieturēt vairāku mēnešu pārtraukumu starp kredīta pieprasījumiem, rūpīgi pārdomāt, pirms izmantot kredītu salīdzināšanas platformu pakalpojumus – jo tādējādi Tavā vārdā vienlaicīgi tiek nosūtīts liels skaits pieprasījumu dažādiem uzņēmumiem. Ļoti svarīgi pirms kredīta noformēšanas izvērtēt, vai kredīts tiešām ir nepieciešams.
  • Optimāla ienākumu un saistību attiecība. Pieņemot lēmumu par patēriņa kredīta ņemšanu, atbildīgi izvērtē savas esošās finansiālās saistības. Saskaņā ar Latvijā spēkā esošajiem ieteikumiem Tavas finansiālās saistības nevar būt lielākas par trešdaļu ienākumu.