17.03.2023

Viss par aizdevuma atmaksas periodu

Aizdevums Tavu mērķu realizēšanai ir apsveicama izvēle! Kā rīkoties tālāk un kas būtu jāņem vērā tā atmaksas periodā, lai viss noritētu gludi? Esam sagatavojuši noderīgu informāciju, kas sniegs atbildes uz galvenajiem jautājumiem.  

Aizdevuma atmaksas metodes

Parasti aizdevuma atmaksas grafiku sastāda, izmantojot divas dažādas metodes: anuitātes vai lineāro.

Anuitātes metode ir maksāšanas veids, kuru izvēloties katru mēnesi veiksi vienādu maksājuma summu. Tādā veidā aizdevuma daļa pakāpeniski samazinās, savukārt aizdevuma izpirkšanas daļa (t.i., procenti un nodokļi) − palielinās. Precīza maksājuma summa un samaksas datums ir norādīts rēķinā, ko saņēmējam izsniedz katru mēnesi. Šī atmaksas metode ir aktuāla arī TF Bank aizdevumiem.

Tikmēr lineārā maksājuma metode nozīmē to, ka katru mēnesi saņemsi rēķinu ar atšķirīgu summu. Atmaksājot aizdevumu šādā veidā, ik mēnesi tiek maksāta fiksētā aizdevuma daļa un mainīgā procentu daļa, kas tiek aprēķināta par atlikušā parāda summu. Ar laiku samazinoties aizdevuma summai, pamazām samazinās arī ikmēneša maksājumi, taču sākumā ir jūtams lielāks finansiālais slogs.

TF Bank aizdevuma atmaksa

Neatkarīgi no tā, vai izmanto patēriņa, auto, mājokļa vai studiju aizdevumu, TF Bank visiem saviem klientiem sagatavo un izsūta rēķinu uz aizdevuma līgumā norādīto e-pasta adresi katru mēnesi, sākot ar mēneša 26. datumu. Rēķinus TF Bank uztic sagatavot un izsūtīt portālam rekini.lv.

 

Rēķinu vari apmaksāt, veicot pārskaitījumu tiešsaistē uz TF Bank kontu vai noslēdzot periodisko maksājumu līgumu savā internetbankā.

 

Ja rēķins netiek apmaksāts laikā, tiek iekasēti nokavējuma procenti, kas ir 0,05% no kopējās neapmaksātās summas par katru aizdevuma maksāšanas kavējuma dienu. Ja tiek kavēti vairāk nekā divi maksājumi (pēc 3 mēnešiem no līguma noslēgšanas), līgums tiek lauzts un nodots parādu piedziņas uzņēmumam.

 

Aizdevuma pirmstermiņa atmaksa

Lai arī kopā ar līgumu Tev tiek sastādīts konkrēts maksājumu grafiks, kārtējā mēnesī vari maksāt arī lielāku summu. Šādi vari samazināt aizdevuma summu vai saīsināt tā atmaksas termiņu.

Atsevišķu daļu vai arī visu aizdevuma summu vari atmaksāt agrāk. Aizdevuma pirmstermiņa atmaksa ir bez maksas − netiek piemērota nekāda papildu samaksa vai nosacījumi. Kad esi izlēmis, ka vēlies izmantot pirmstermiņa atmaksu, informē par to banku, sūtot e-pastu ar datumu, kad plāno atdot pilnu aizdevuma summu. Šādā gadījumā Tev būs jāmaksā atlikusī aizdevuma daļa un līdz atmaksas datumam uzkrātie procenti un citas maksas.

Vai ir iespējams atlikt aizdevuma atmaksu?

Ja esi saskāries ar maksājumu grūtībām un konstatē, ka visas finansiālās saistības (arī līzinga maksājumi) veido vairāk nekā 40% no visiem Taviem ienākumiem, nebaidies sazināties ar aizdevuma sniedzēju. TF Bank vienmēr izskata konkrēto situāciju un piedāvā dažādas aizdevuma restrukturizācijas metodes.

 

Viens no risinājumiem ir atlikt maksājumu, izmantojot kredītbrīvdienas. Ikviens TF Bank klients šo iespēju var izmantot vienu reizi visā līguma darbības laikā. Viss, kas Tev jādara – jāpaziņo mums par to e-pastā info@tfbank.lv ne vēlāk kā divas darba dienas līdz maksājuma termiņam. Šādās kredītbrīvdienās klients neveic aizdevuma atmaksu, bet tikai procentus, administrēšanas un līguma slēgšanas maksu un uzkrātos nokavējuma procentus, ja tādi ir.