27.07.2023

Pārāk labi, lai būtu patiesība?

Svarīgi zināt – ja kaut kas liekas pārāk labi, lai būtu patiesība, tad parasti tā arī nav patiesība. Šis universālais likums attiecas uz jebkuru jomu, un arī finanšu nozarē ne uz kādiem brīnumiem diemžēl paļauties nav vērts. 

Tomēr, apskatot dažādus piedāvājumus finanšu un kredītu sektorā, rodas cits iespaids – tā vien šķiet, ka tiek piedāvāts kaut kas tik brīnišķīgs, ka atteikties būtu gandrīz vai muļķīgi. Lūk, izplatītākie “āķi”, uz kuriem cilvēki uzķeras.   

Bezmaksas kredīts  

Šķiet, ka tas taču ir lieliski – kredīts, par kuru nav jāmaksā procenti! Tomēr, palasot sīkajā drukā rakstīto tekstu, izlien īlens no maisa – procenti nav jāmaksā tikai par kādu īsu periodu vai vispār tikai pirmajā maksājumā. Pat, ja izdodas vairākas reizes dažādās vietās paņemt “bezmaksas” kredītu, šāda shēmošana, visticamāk, agri vai vēlu beigsies ar iekļūšanu kredītu cilpā. 

Aizņēmums, nosūtot SMS 

Šis variants ir vienā kategorijā ar kredītu noformēšanu pārtikas veikalos vai avīžu kioskos. Šādiem pakalpojumiem ir viens mērķis – piedāvāt cilvēkiem aizdevumu rokas stiepiena attālumā tieši tajā brīdī, kad rodas kāds kārdinājums. Var jau domāt –kas gan tur slikts, ja piedāvājums rodas tieši tur, kur ir pieprasījums, taču atbildīgas kredītņemšanas principam tas tomēr neatbilst. 

Mikroskopiski procenti

Procentu likme varbūt arī ir zema, taču ir jāsalīdzina visi kredīta noteikumi. Parasti zema procentu likme ir tur, kur slēpjas kāds āķis – piemēram, nāk klāt līguma slēgšanas maksa, aizņēmumu nav iespējams atmaksāt pirms termiņa, vai arī pirmstermiņa atmaksa ir par maksu un tamlīdzīgi. Arī visas kredīta izmaksas vēl neparāda īsto ainu, jo tajās nav ieskaitīti tie izdevumi, kas nāks klāt, ja gadīsies nokavēt maksājumu vai radīsies cita problēma. 

Brīvas izmantošanas kredīta konti

Nav starpības, vai tos sauc par kredītkontiem, aizņēmuma kontiem, overdraftiem vai vēl kā citādi – ja tev ļauj izmantot svešu naudu, kuru vēlāk nāksies atmaksāt ar procentiem, tas nav nekas cits kā kredīts. Un kredīts nav par brīvu. Tas, ka aizņēmums pieejams caur kontu un ir pieejams jebkurā mirklī, cilvēku finanšu disciplīnai par labu nenāk.